?
- Burdabuluruz.com'da her firmanın bir BB Kimlik numarası vardır aynı TC Kimlik numarası gibi.
- Firmanın profil sayfasında görünen BB Kimlik numarasını biliyorsanız buradan kimlik numarasıyla direk o firmanın profil sayfasına ulaşabilirsiniz.

Yaratıcılığı Geliştirme- Yaratıcı Çocuk

1 Kasım 2014 Cumartesi
...

            Genel olarak zeka ve yaratıcılık arasında bir bağlantı vardır. Zekası yüksek olmak yaratıcı olmak anlamına gelmese de , yaratıcı insanlar aynı zamanda ortalama zeka seviyesinin üzerinde olurlar.Bu nedenle çocuğunuzun zekası ne kadar yüksekse o kadar yaratıcı fikir veya hareket gösterebilir.Ancak zekası ne seviyede olursa olsun çocuğunuzda yaratıcılık potansiyeli bulunduğunu unutmayın. İlginç bir durumdur ki araştırmalar yetişkinliğinde oldukça yaratıcı olan kişilerin okul hayatlarında pekte yüksek notlar almadığını göstermektedir. Akademik başarı ile yaratıcılık arasında kesin bir bağlantı bulunmamaktadır.

            Çocuğunuzun yaratıcı olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız bir çok araştırma sonucuna göre tespit edilen aşağıdaki sorular size yön gösterici olacaktır.

            -Çocuğunuz ellerini kullanarak hikayeler anlatıyor mu?

            -Çocuğunuz bir probleme karşı pek çok çözüm düşünüyor mu?

            -Çocuğunuz sabit fikirli mi?

            -Çocuğunuz genelde çok soru sorar mı?

            -Çocuğunuz projelerine ve yaptığı şeylere kişisel bir şeyler de katar mı?

            -Çocuğunuz karmaşık konulardan bahsetmekten hoşlanır mı?

            -Çocuğunuz mevcut koşulları ve yetki sahibi kişileri sorgular mı?

            -Çocuğunuz öğrenmeye istekli mi?

            -Çocuğunuz kendine güvenli mi?

            -Çocuğunuz yeni fikirler araştırmayı sever mi?

            -Çocuğunuz resmin genelini görürken detaylara da dikkat eder mi?

            -Çocuğunuz bir zorluk, engel veya hatayla karşılaştığında çabasını yoğunlaştırır mı?

            -Çocuğunuz macera arar mı?

            -Çocuğunuz uyumdan hoşlanmaz mı?

            Bu sorulara verilecek EVET cevapları çocuğunuzun yaratıcılık özelliğini gelişmiş olduğunu gösterir.

 

            Çocuğumun Yaratıcılığının gelişmesi için ne yapabilirim?

            10 yaşındaki Mehmet’e öğretmeni uçaklarla ilgili bir şiir yazma ödevi vermiştir. Geç bir saattir ve Mehmet kartondan bir uçak yapıp şiiri de bu uçağın üzerine yazmaya karar verir. Mehmet Annesine fikrini sorar. Annesi “Canım bu güzel bir fikir ama saat geç oldu uyuman lazım. Bir an önce deftere yaz şiiri ve yatağına gir” der. Veya Annesi “Canım bu harika bir fikir. Saat oldukça geç ama 5-10 dakika geç yatmandan bir şey olmaz. ” der. Öğretmen karton uçağa yazılan şiir fikrini o kadar çok beğenmiştir ki Mehmet’in bu ödev çalışmasını duvara asar. Aslında her iki durumda da Mehmet’in annesi çocuğunu düşünerek hareket etmiştir ancak  ilk durumda çocuğunun yaratıcılık girişimine engel olmuştur. İkinci durumda yaratıcılık teşvik edilmiştir , annesi Mehmet’e hem ihtiyacı olan zamanı hem de cesaret vermiştir.

 

            Çocuğunuza Zaman Verin

            Çocuğunuzdaki yaratıcı kabiliyetleri geliştirmenin en etkili yolu detaylandırmak ve ona ihtiyacı olan ekstra zamanı vermektir. Durumu analiz etmesi , seçenekleri araştırması , yeni olasılıklar düşünmesi ve kendi gelişimini değerlendirmesi için ona zaman tanımadan çocuğunuzun yaratıcı olması imkansızdır. Çocuğunuzda böyle bir durumda fazladan 15 dakika veya başka bir durumda 1 saat verin.

 

            Çocuğunuzu Farklı Düşünmeye Teşvik Edin

            Diğer yöntem ise çocuğunuzda farklı düşünmeyi geliştirmektir. Çocuğun öğrenmesi genelde ortak düşünmeye bağlıdır. Bu türde düşünmede gerekli bilgi verildikten sonra doğru cevap veya çözümle gelinmesi beklenir. Örneğin 2x2 ? bir noktada ortak düşünceye örnektir. Geleneksel ve doğru bir cevabı vardır.

            Diğer taraftan farklı düşünme ilk olarak 1968 yılında Guilford tarafından “farklı üretim” olarak tanıtılmıştır , bu aynı zamanda verilen bilgiden yola çıkarak bilgi ile ortaya çıkma süreci olarak da açıklanır.Ancak fark cevapların miktarı ve çeşidinden kaynaklanmaktadır. Ucu açık bir soru sorulduğunda çok sayıda yanıt üretilebilir. Üretilen çözümün sayısı arttıkça orijinal bir cevap verme olasılığı da artmaktadır. Yani çocuğunuzun ne kadar çok cevapla gelmesine imkan verilirse o kadar çok yaratıcı cevaplar verebileceği anlamına gelmektedir. Çocuğunuza , beyin fırtınası yapması , fikir , olasılık ve çözüm üretebilmesi için fırsatlar sağlamanız gerekir. Çocuğunuza araştırma gerektiren sorular sorun ve olasılıkları düşünmesini sağlayın. Hiçbir fikir eleştirilmemelidir. Fikir ne kadar “uç” olursa , o kadar iyidir.

 

            Çocuğunuza Farklı Düşünmeye Teşvik Edecek Sorular Sorun

Çocuğunuzu farklı düşünmeye teşvik etmek işçin şu soruları sorun.

-Bu konuda başka bir şey düşünebiliyor musun?

-Sihirli güçlerin olsa ve her şeyi yapabiliyor olsaydın ne yapardın?

-Bu konuda başka ne yapılabilirdi?

-Eğer tersini yaparsan ne olur?

-Gerçekten komik olmak istersen ne yaparsın?

-Başka bir şekilde kullanabilir misin?

-Daha fazla renk , ses , zaman , mekan , kuvvet ekleyebilir misin? (Konuya göre biri veya bir kaçı)

-Bunu yapmanın başka bir yolu yok mu?

 

            Yaratıcı Fikirleri Ödüllendirin

            Çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirmenin bir diğer yöntemi yaratıcılığın ödüllendirildiği bir ev ortamı sağlamaktır. Yaratıcı fikirlerini ödüllendirin.

 

            Hatalarına Karşı Şevkini Kırıcı Tepkiler Göstermeyin

            Çocuğunuzun hatalarına karşı gösterdiğini tavrınızı düşünün . Çocuklar kendilerini rahatsız hissederlerse , sıradanlığın dışına çıkmaz ve yeni bakış açısı geliştiremezler. Yanlışlıklar yaşamın doğal bir parçasıdır ve hata öğrenmek için en etkili araçlardan biridir.

 

          Çocuğunuza Problem Gibi Görünen Sorular Sorun

           Yaratıcılığı teşvik etmenin başka bir yöntemi de ona problem gibi görünen sorular sormanız ve size yaratıcı cevaplar vermesini sağlamanız olacaktır. Bu sorular onun hayal gücünü geliştirecektir. Örneğin : Eğer Bakkal 1 aylığına kapanırsa ne olur ? Bu durumda evin ihtiyaçlarını edinmek için ne yaparız? Sorularınıza verdiği cevaplarını ödüllendirin.Verdiği cevaplardan uygun olmayanları , o cevabın neden uygun olmadığını anlatın.

          Çocuğunuza Fazla Övgü Göstermeyin

           Çocukluk dönemi konusu uzmanları cesaretlendirmenin yapılması ancak övgünün fazlasıyla yapılmaması konusunda uyarıda bulunuyorlar. Örnek:  Tv izlemeden önce ödevini bitiren çocuğunuza “Sen harika bir çocuksun” yerine , “Ödevini televizyon seyretmeye başlamadan önce bitirdiğini fark ettim bu doğru bir davranış” diyebilirsiniz. Övgüyü azaltıp teşviki artırmaya çalışın.

 

            Sanata Karşı Araştırma Duygusunu Teşvik Edin

             Çocuğunuzdaki yaratıcılığı geliştirmenin başka etkili bir yolu da ondaki sanata karşı olan araştırma duygusunu teşvik etmektir. Resim , müzik , tiyatro , dans sadece boş zaman geçirmek için eğlence aktivitesi değil , aynı zamanda kişisel duyguları ifade etmenin , sorunları çözme, kendini ifade etme , fikir üretme ve iletişimi güçlendirmeye faydalı aktivitelerdir.

 

Belki İlginizi Çekebilir: Lezzetli ve Farklı Bir Tatlı Tarifi

 

Anaokulları-Kreşler ve daha bir çok firma Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com'da

             

   

Yorumlar
  • Naşide Cebel

    Çocuğumun ressam olması için ne yapabilirim ? Resme yönelmesini istiyorum.

  • Leyla Çoban

    Çocuk gelişimi ile ilgili çok yararlı bir yazı olmuş.

Yorumlarımın takibini e-posta ile haber ver.