?
- Burdabuluruz.com'da her firmanın bir BB Kimlik numarası vardır aynı TC Kimlik numarası gibi.
- Firmanın profil sayfasında görünen BB Kimlik numarasını biliyorsanız buradan kimlik numarasıyla direk o firmanın profil sayfasına ulaşabilirsiniz.

Yalanın İşaretleri – Yalancının Sözlü Sinyalleri

7 Ekim 2014 Salı
...

Yalanın işaretleri – Yalancının sözlü sinyalleri

 

            Sesler derinden gelir. Derinden geldiği için de iç dünya hakkında bilgileri de beraberinde getirir. Kişilerin seçtikleri sözcükler , ses tonları bir çok bilgi verir ve o kişinin etkisine de çok ciddi katkısı bulunur.. Öyle ki , sesin gücü görüntünün gücünden fazla bile olduğu durumlar olabilmektedir.

            Hayatımızın bir çok bölümünde bir çok kereler karşıdaki insanın yalan söyleyip söylemediğini , dürüst olup olmadığını anlamak istemişizdir. Aşk ilişkisi , iş ilişkisi , arkadaşlık ilişkisi vb. ilişkilerimizde karşımızdaki insanın dürüst olup olmadığını çok merak ettiğimiz zamanlar olmuştur.Ünlü iletişim-imaj uzmanı Ercan KAŞIKÇI’dan yalan söyleyen kişilerin yalan söylediğini ele veren sözel işaretleri dinliyoruz.

 

İşte yalana , dürüst olunmadığına işaret eden bazı sinyaller :

*Eğer bir kişi konuşması sırasında ısrarla , ‘sana yalan söylemem’ , ‘sana karşı dürüstüm’ diyorsa dikkat etmekte fayda var. Eğer bunu sıklıkla ve ısrarla söylüyorsa , kişi rahatsız iç dünyasını rahatlatmak istiyordur. Bu sebeple bu sözcükleri ardı ardına söylemek gereğini duyar. Bir kişi eksik yönlerini eksik değilmiş gibi göstererek , kendini motive etmeye çalışıyordur.

 

*Örneğin , çevrenizde tanıdığınız , kendini çok zeki bulan , küçük şeylerden bir şeyler bulup ne kadar akıllı olduğunu gösteren insanlar var mı? Varsa bilin ki aslında kendi bile inanmıyordur zekasına , bu sebeple sizden teyit almak istiyordur.

 

*Konunun özünü vermek yerine , konuyu çok da esas konuya destek vermeyen bilgilere boğan, alakasız ayrıntılara giren kişilerin de gerçek konudan uzaklaşarak , kişilerin dikkatini dağıtma eğiliminde olduğunu söyleyebilirim.

 

*Asıl konudan kaçış için aniden konu değiştirmeler de dikkati farklı yöne çekme yöntemidir.Bir önceki belirttiğim konu ile bu birbirine benzese de farkı ,  ilkinde ilgili konuya dair içerikten uzak , alakasız bilgi vermek varken burada konuyu değiştirmek için farklı bir başka konu açma vardır.

 

*Alakasız bir şekilde karşısındaki kişiye öğütler yağdırması , o kişinin yaranmaya çalıştığını ve böylece puan toplamaya çalıştığını ortaya koyar.

 

*Normalde akıcı bir konuşma stili olan kişinin duraksayarak konuşuyor olması , kafasındaki yalana uygun bir kılıf aradığına işaret eder.

 

*Siz bir konuda cevap beklerken , karşınızdaki ‘eeeee’ , ‘ıııııııı’ gibi uzatma , bekleme kelimeleri katıyorsa söyleyeceği yalan için zaman kazanmaya çalışıyor olma ihtimali yüksektir.

 

*Yalan söyleyen kişilerin dikkati başkasına çekmek için başka hedef gösterdikleri de sıklıkla görülür. Yalancı kişi , bir başkasını yalancılıkla suçlamayı ihmal etmez.

 

*Bir kişiyi yalanla itham ettiğinizde sizin cümlenizi aynı şekilde tekrarlıyorsa , beyin ona uygun cevabı buluncaya kadar zaman kazanıyor demektir.Fakat genelde tekrar edilen cümle negatif yönlüdür. “Ali bana yalan söylüyorsun”.  Ali : ‘Hayır sana yalan söylemiyorum’ .

 

*Yalan söyleyen kişi o konuda yalnız kalmamak için başkalarını da olaya katar ama onların düşüncelerini katmaz. Örnek :Eşi , bu saate kadar neredeydin diye sorduğunda kocası ‘Yolda acayip trafik vardı , Hatta Mehmetler de köprü trafiğine takılmışlar”.

 

*Bazı yalanlar kusursuzluk timsalidir. Örnek : Bir bayan iş arkadaşlarına partiyi anlatıyor : ‘Her şey mükemmeldi. Müzik harikaydı , çok kalabalık değildi , en sevdiğim parçalar çaldı , kıyafetlerime herkes hayran kaldı vs.

 

*Yalan söyleyen  , genelde cevap verme eğilimindedir , soru sorma eğiliminde değildir.

 

*Haksız yere suçlanan insanlar konuyu kapatmayıp üzerine giderler ve en doğru bildiği insanlardan destek alırlar. Çünkü saklayacak şeyleri yoktur.

 

*Size söylediğiniz şeyi tekrarlatmak eğilimi de yalan söylemeye zemin hazırlamaktır. Örnek: ‘Kaç kilosun?’ ‘Sence kaç kiloyumdur?’ , sizin tahmininize göre kilosu konusunda yalan söyleyecek muhtemelen.

 

*Eğer bir kişiye bir ithamda bulunuyorsanız ve o kişi cevap bile vermeden madem öyle düşünüyorsun , sana hiçbir şey demiyorum , istediğine inanabilirsin” tarzı bir tepki verip gidiyorsa sizin yaptığınız itham büyük ihtimalle doğrudur. Dürüst insan kendini savunur , konunu üzerine gider. Tabi ki istisnalar da olabilir. Aynı ithamı defalarca yapıp karşı taraf kendini savunduğu halde ithama devam ederseniz bu defa cevap vermeyip gitmesi normal bir durumdur.

 

            Burada bahsettiğim şeyler yalanın sözlü iletişimdeki yansımaları diyebiliriz. Fakat bir insanın yalan söyleyip söylemediğini anlayabilmek için öncelikle çok iyi bir gözlemci olmak gerekir. Yanlış , eksik gözlemle hiç kimseyi itham etmeyiniz ..  

            Bu blogda yalanın söze yansıyan-sözel- işaretlerini işledik. Yalanın sözel olmayan davranışsal işaretleriyle ilgili de başka bir blogda görüşmek üzere.

 

Belki İlginizi Çekebilir : Kadınlar Neyi Sevmez , Kadınların Erkekte Nefret Ettiği Şeyler

 

Firmalar , Devlet Kurumları Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com'da

 

 

Blog anahtar kelimeler/cümleler : Eşimin yalan söylediğin nasıl anlarım , sevgilimin yalan söylediğini nasıl anlarım , öğrencimin yalan söylediğini nasıl anlarım , personelimin yalan söylediğini nasıl anlarım , yalanını nasıl yakalarım, yalan söyleyen kişiyi nasıl anlarım , yalanın işaretleri  , yalan söyleyen nasıl davranır , yalancılar nasıl davranır.

Bu blog 4657 defa okundu.
Yorumlar
  • Nuri Yaşaroğlu

    Yalancıyı tespit etmek bazen üzer insanı. Yalanları ortaya çıkarmak her zaman iyi olmayabilir.

  • Ali Ünlü

    Yalanın belirtileri bu kadar mı? Bence daha detaylı yazılabilirdi.

  • Kağan...

    Sen yalan söylüyorsan herkes yalan söylüyordur...Dünya yalandan ibaret olmuş çıkmış bu kadar basit daha ne düşünüyorsunuz ve düşündürüyorsunuz...

  • Güven Kılıçoğlu

    Bir insanın yalan söyleyip söylemediğini anlamak için ona çok yakın oturun ve direk gözüne bakın. Kesinlikle falso verecektir.

  • Arzu Soyer

    Yalan söyleyen nasıl anlaşılır ? İşte bütün mesele bu :)

  • Fuat Şeremet

    Yalanı tespit etmek , yalanı anlamak çok zordur. Bence peşin hükümlü olmamak lazım , bir insanı yalancılıkla itham etmeden önce çok dikkat etmek lazım , hele ki yalan makinesi bile yanılırken.

  • Gizem Kaya

    Demekki erkekler bayanlardan daha meraklıymış. Ben insanların yalan söyleyip söylemediğini anlama konusunda bu kadar meraklı olmazdım.

  • Serkan ALA

    Ben sevgilim bana yalan söylüyormu bunu bilmek isterdim. Yani bir şey sorduğumda doğru cevap verip vermediğini yüzünden anlayabilmek isterdim.

  • Cem Savur

    Eminim herkes bir kişinin yalan söyleyip söylemediğini bilmek ister. Karşıdakinin yalan mı doğrumu söylediğini anlayabilmek gerçekten ciddi faydalar sağlar. En azından ben öyle düşünüyorum. Blog fena değil , en azından sade ve anlaşılabilir.

Yorumlarımın takibini e-posta ile haber ver.