?
- Burdabuluruz.com'da her firmanın bir BB Kimlik numarası vardır aynı TC Kimlik numarası gibi.
- Firmanın profil sayfasında görünen BB Kimlik numarasını biliyorsanız buradan kimlik numarasıyla direk o firmanın profil sayfasına ulaşabilirsiniz.

Türkiye'de ve Dünya'da Mobilya Sektörü

15 Ekim 2014 Çarşamba
...

 

Bu blogda dünyada ve Türkiye de mobilya sektörü hakkında temel bazı bilgiler vermeye çalışacağız.

            -Mobilya kelime olarak İtalyancadan dilimize girmiştir. Mobilya ; sandalyeden bazaya, çekyattan şifonyere bir çok nesneyi içinde barındıran  geniş kapsamlı  bir kelimedir.

-Mobilya sektörü Türkiye’de özellikle 1970’li yıllardan itibaren hızlı bir ilerleme kaydetmeye başlamıştır.

            -Mobilya sektörü, kullanan malzemeler ve istihdam düzeyi yakından incelendiğinde birçok yan sanayi ve sektörle sıkı temas halinde olduğu görülebilir. Örneğin en basit haliyle düşündüğümüzde basit bir ofis masası; orman ürünleri, demir-çelik, cila ve boya vb. sektörlerden doğrudan malzeme ve hizmet sağlamakla birlikte, kendi ihtiyaçları için nihai malı üretebilmek için bu ve bunun gibi birçok ara ürüne muhtaç durumdadır. Söz konusu durum yalnızca ara ürün anlamında değil; montaj, boyama, nakliye gibi ihtiyaçları gidermeye yönelik hizmet sektörlerini de canlandırmakta ve bu sektörlerdeki istihdamı doğrudan etkilemektedir.
            -Mobilya sektörü ana ve yardımcı unsurları ile birlikte dünyada yıllık 400 milyar dolar seviyesinde bir değer üretmektedir.

Fuarcılık Ve Üretim:

-Dünyada her yıl mobilya sektöründe 60 civarında uluslararası fuar düzenlenmektedir. Türkiye de ise her yıl uluslararası ölçekte 3 - 4 mobilya fuarı düzenlenmektedir. Son yıllarda mobilya fuarcılığında bir artış gözlemlenmektedir. 2014 yılı itibariyle mobilya sektöründe tamamı uluslararası düzeyde sayılamayacak olmakla birlikte büyüklü küçüklü yapılmış ve yapılacak mobilya fuarı sayısı 24’dür.

 -Dünya mobilya sektöründe üretim anlamında diğer bir çok sektörde olduğu gibi Çin başı çekmektedir. En büyük ithalatçı ülke ise Amerika Birleşik Devletleridir. ABD ‘nin dünyada yapılan toplam üretime göre ithalatı %25 dolaylarındadır. Yani dünyada üretilen her 4 mobilyadan birini Amerika almaktadır. Amerikadan sonra 3 Avrupa birliği ülkesi , Almanya,Fransa ve İngiltere’nin toplam ithalatı ise %20 dolaylarındadır. İhracaat konusunda da Çin yine başı çekmektedir.  Çinin mobilya ihracatındaki payı %30 dolaylarındadır. Ülkemizin ihracattaki payı ise %1 , 1,5 dolaylarındadır.

-Türkiye mobilya sektörüne bakıldığında üretim/ürünler kaliteli olmasına rağmen dünya pazarında yeterli payı almadığı görülmektedir. Bunun en büyük sebebinin ise markalaşmaya ve reklama yeterli önem verilmemesi olduğunu söylemek mümkündür.

-Dünyada mobilya değiştirme sıklığı 4 yılda bir olup ülkemizde ise mobilya değiştirme sıklığı 7-8 yılda birdir.

-Ülkemizde mobilya konusunda üretim ve satış yapan işyeri sayısı 16.000 civarındadır. Mobilya sektöründe istihdam edilen işçi sayısı ise yaklaşık 100.000’dir. Türkiye de en Önemli mobilya üretim bölgeleri toplam istihdamdaki paylarına göre; İstanbul, Ankara, Bursa, Kayseri, İzmir ve Adana şeklinde sıralanmaktadır

Türkiye Mobilya Sektörü Lider Markaları:

            -Türkiye de mobilya sektörünün lider markaları: (istihdam eidlen işçi sayılarına göre büyükten küçüğe)  İstikbal Mobilya (Kayseri) , Bellona Mobilya (Kayseri) , Yataş Mobilya (Kayseri) , Tepe Mobilya (Ankara) , Kilim Mobilya (Kayseri) , İpek Mobilya (Kayseri) , Doğtaş Mobilya (Çanakkale) , Kelebek Mobilya ( Düzce) , Alfemo Mobilya (İzmir) , İdaş Mobilya (İstanbul ) , Konfor Mobilya (İzmir) , Çilek Mobilya (Bursa) , Koleksiyon Mobilya (Tekirdağ ) , Seray Mobilya (Ankara) .

Mobilya Sektöründe Vergi

            Mobilya sektörü 03.09.2008 tarihli ve 269986 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sanayi, Ticaret, Tarım ve Orman İşlerinden Sayılan İşlere İlişkin Yönetmeliği”nin EK-1’inde yer alan “4857 Sayılı İş Kanunun Uygulanması Bakımından Sanayi, Ticaret, Tarım ve Orman İşleri Listesi”ne göre “sanayiden sayılan işler” kategorisinde değerlendirilmektedir. Mobilya sektörünün ürettiği ürünler, lüks tüketim malları kapsamında sayıldığından % 18 Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanmaktadır. Bu oran rekabette olunan Avrupa ülkelerdeki oranların üzerindedir. Bununla birlikte tekstil ağırlıklı ürünlerin (kumaş, yatak vb.) % 8 KDV ile alınarak % 18 KDV ile satılması sektördeki kayıt dışılık eğilimlerini arttırmaktadır. Sektörde aynı zamanda % 20 kurumlar vergisi oranı uygulanmaktadır.

 

Türkiye Mobilya Sektöründeki Önemli Meslek Kuruluşları:

            Mobilya sektöründeki meslek kuruluşlarının en önemlilerinden biri MOSDER (Mobilya Sanayicileri Derneği)dir, bunun dışında diğer meslek kuruluşları arasında MOBSAD (Mobilya Sanayi ve İş Adamları Derneği), MOBDER (Mobilyacılar Derneği), OMSİAD (Ofis Mobilyacıları Derneği), MUDER (Mutfak Mobilya Üreticileri

Derneği), TOBB çatısı altındaki Türkiye Mobilya Ürünleri Meclisi gelmektedir.

            Kaliteli, dayanıklı ve görsel açıdan tatmin edici mobilya üreten Türk Mobilya sektörünün dünya pazarında hak ettiği yeri almasını diliyoruz.

 

Belki İlginizi Çekebilir : Diş Eti Çekilmesinin Sebebi ve Tedavisi

 

Mobilya Mağazaları,bayiler , firmalar , Devlet Kurumları Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com'da

Kategori :Mobilya
Bu blog 2901 defa okundu.
Yorumlar
  • Durmuş Arıcı

    Türkiye nin en uygun fiyatlı ama en kaliteli mobilya markası hangisi. Yani fiyat kalite açısından en iyi mobilya firması ?

  • Ejder Yılmaz

    Mobilya sektörü Türkiye'de bazı bölgelere sıkışmış durumda daha genele yaymak lazım.

  • Ali Müfit Doğan

    Mobilya tasarımı konusunda uzman firma sayısı az.

  • durdu gürsoy

    Türkiye mobilya sektöründe çok büyüdü. İnegöl mobilya , Ankara mobilya , Kayseri mobilya marka oldu , marka şehirler oldu. Dünyanın en kaliteli mobilyaları Türkiye'de üretiliyor dense yeridir.

Yorumlarımın takibini e-posta ile haber ver.