?
- Burdabuluruz.com'da her firmanın bir BB Kimlik numarası vardır aynı TC Kimlik numarası gibi.
- Firmanın profil sayfasında görünen BB Kimlik numarasını biliyorsanız buradan kimlik numarasıyla direk o firmanın profil sayfasına ulaşabilirsiniz.

Nasıl Marka Olunur ? Doğru İsim Seçimi-Renk Seçimi

23 Ekim 2014 Perşembe
...

 

Marka Olmanın Kurallar

İsim Kuralı :

        Markalaşmanın en önemli kurallarından biri “isim kuralı” ünlü reklam-marka uzmanları Al ve Laura Ries “uzun vadede bir marka bir isimden başka bir şey değildir” diyor. En önemli kararlardan biri markalaşma çalışmalarına başlamadan önce ürettiğiniz/üreteceğiniz şeye vereceğiniz isim. Markanıza vereceğiniz ismin mümkün olduğu kadar kısa olmasına gayret etmenizi tavsiye ederim. Kısa isim her zaman avantajdır. Örneğin “DYO” boya. Aslında Durmuş Yaşar ve Oğulları anlamına geliyor bu 3 harfli marka. Düşünün bir an , markanın ismi DYO değil de Durmuş Yaşar ve Oğulları olsaydı nasıl olurdu.

        Tüketici uzun isimleri sevmez , uzun isimleri kısaltarak kullanma eğilimindedirler. Örneğin aslında çok da uzun sayılmayacak bir marka olan “Facebook” bile “Face” olarak söyleniyor veya “Burger King” de yiyelim denmiyor “Burger” da yiyelim “Burger” a gidelim deniyor. Bu arada kısa olsun diye alakasız veya hiçbir algı yaratmayacak isimlerde belirlenmemeli. Seçeceğiniz isim ürettiğiniz/üreteceğiniz ürün hakkında çağrışım yapacak bir isim olmalı. Mobilya üretecekseniz mobilyaya çağrışım yapacak bir isim veya kalem üretiyorsanız kalemle alakalı bir isim. Kısa, akılda kalıcı , ürünle alakalı. Güzel bir örnek : OPET . Kısa , akılda kalıcı ve petrolle alakalı olduğu isimden anlaşılan bir marka ismi.

            Uzun isimlerle markalaşmayı başarmış olan firmalar bile isimlerini kısaltmaya başladılar. Petrol Ofisi  , “PO” ismini kullanmaya başladı , Kentucky Fried Chicken “KFC” yi kullanmaya başladı , Hewlett Packard  “HP”yi kullanmaya başladı. Böyle yüzlerce örnek var.

            Markalaşmanın altın kurallarından biri “isim kuralı”. Marka isminizi iyi düşünün.

 

Renk Kuralı (Renk Seçimi) :

                “Bir marka ana rakibinin kullandığının tam tersi bir renk kullanmalıdır. Markanızı diğerlerinden ayırt edilebilir hale getirmenin yollarından biri de renk seçimidir. Renk seçimi zordur çünkü renkler sınırlıdır. Renkler markanıza seçeceğiniz kelimeler kadar geniş değildir. Her rengin insanın bilinç altında meydana getirdiği bir algı, bir durum vardır.  Örneğin kırmızı iştah açıcı bir renktir. Enerji ve heyecan verir. Enerji ve heyecan verme özelliğinden dolayı dünyadaki tüm ülkelerin %45’inin bayrağında kırmızı renk vardır. Mavi renk ise sakinleştirici , dinlendirici , huzur veren bir renktir. Markalar dünyasında kırmızı satış rengidir ve dikkat çekmek için kullanılır. Mavi ise güven, istikrar mesajı veren bir renktir. Coca Cola kırmızıyı kullanır , BMW, Pepsi ise maviyi. Belirttiğimiz gibi her rengin tüketicide meydana getirdiği bir psikolojik etki vardır. Beyaz : temiz saf , Mor : asil , Yeşil: sağlık. Gıda sektöründeyseniz sağlıklı ve temiz algısı yaratacak yeşil , beyaz renkleri kullanabilirsiniz ancak asil-dikkat çekici algısı yaratan mor renk kullanmak akıllıca olmaz. John Deere traktörleri doğa, ağaç, çimen rengi olan yeşil rengi kullanmaktadır ve oldukça güzel bir renk seçimidir. Ancak bir giyim firmasının marka rengi olarak yeşili seçmesi mantıklı olmaz.

            Markanıza renk seçerken rakibinizin kullandığının zıttı bir renk seçin. Coca Cola , Pepsi örneğinde olduğu gibi. Kırmızı Coca-Cola’ya karşı mavi Pepsi.Ya sarı rengi kullanan Kodak’a karşı Fuji’nin yeşil rengi tercih etmesi gibi. Aynı veya benzer renkleri kullanmak taklitçi algısı oluşturur. Diğer yandan ise rengi ilk kullanan o rengi insanların zihninde kabul ettirdiği için siz aynı rengi kullanırsanız markanızı kabul ettirebilmeniz için işiniz zor olur. Renk seçiminde oldukça sade tercihler yapın ve markanızda en çok 2 farklı renk kullanın. Çok çeşitli rengarenk bir seçim çok yanlış olur.

 

Belki İlginizi Çekebilir :

Marka Olmak İçin Kelime Kuralı

Nasıl Marka Olunur-İsim ve renk seçimi

 

Firmalar, işletmeler, resmi kurum ve kuruluşlar Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com'da

 

 

 

Bu blogdaki anahtar kelimeler/cümleler: Markam için isim , marka olmak için kurallar , iyi bir marka nasıl olunur , nasıl popüler bir marka yaratılır , logo seçimi , renk seçimi , logo tasarımı için renkler , renklerin önemi reklamcılık , markalaşma..

Yorumlar
  • Hacer Gönlüm

    Marka danışmanlığı önemli bir husus. Marka olmak istiyorsanız mutlaka marka danışmanlarından destek alın.

  • Veli Güzel

    Marka olma konusunda yazılmış güzel bir yazı

Yorumlarımın takibini e-posta ile haber ver.