MARKA OLMANIN KURALLARI-Kelime Kuralı
-Günümüzde markasını yaratamayan, marka bilinirliğini sağlayamayan firmaların ayakta durması pek mümkün görünmüyor. Zira piyasada öldürücü bir rekabet var. Nasıl marka olunur , markanız nasıl ön plana çıkar , bu blogda marka olmanın kurallarından biri olan kelime kuralından bahsedeceğiz.
-Marka Olmanın Kuralları ; Reklam-Marka Uzmanı Al ve Laure RIES Marka Yaratmanın 22 Kuralıyla markalaşmaya pratik ve gerçekçi bir yaklaşım kazandıran tespitlerde bulundular. Tüketim toplumu ve kızgın rekabet günümüzde markalaşmayı zorunlu hale getirmiştir. RIES’lerin Marka Olmak için en önemli kurallardan biri olarak belirttiği kelime kuralına gelin bir göz atalım.
Markalaşmada Kelime Kuralı :
-Ries “Bir Marka , tüketicinin zihninde bir kelimeye sahip olmaya çalışmalıdır” diyor . Mercedes denince ilk olarak akla hangi kelime gelir? Bir anket yapılsaydı muhtemelen katılımcıların %90’ı “prestij” derdi. İşte iyi bir marka olabilmek için tüketicilerin zihninde bir kelime kazanmaya çalışmalısınız diyor ünlü marka uzmanları. Mesela Volvo “sağlamlık” veya “güvenlik” , nihayetinde her ikisi de aynı anlama gelen iki kelime. BMW denince “spor”.
-Markanızın zihinlerde yarattığı algı bir kez kazanıldı mı rakiplerinizin o algıyı , o kelimeyi markadan çalması oldukça zordur. Örneğin Volvo’dan daha sağlam daha güvenilir otomobil üretilemez mi ? Ya da üretilmemiş midir? Büyük ihtimalle daha sağlamı üretilebilir veya üretilmiştir ancak tüketicinin zihnindeki “güvenlik ,sağlamlık” kelimesini alması artık çok mümkün değildir. İşte rakiplerinizin tüketicide oluşturduğu anahtar kelimeden farklı bir kelimeyi tüketicinin zihnine yerleştirmeniz gerekiyor. Marka olmanın kuralları açısından bu çok önemli bir yere sahiptir. (Marka olmak-Markalaşmak)
-Rakibinizin markası örneğin “ekonomik” kelimesini çağrıştırıyorsa siz de markanıza “kaliteli” algısını çağrıştırmak için çaba gösterin. Bu arada tabi ki markalaşma sadece o kelimeyi çağrıştırmak için reklam yapmaktan ibaret olmayan çok daha çetrefilli bir konu. Ürününüz zihinlere işlemek istediğiniz o kelimeyi hak etmeli , aksi halde milyonlarca liralık reklam bütçeleri oluşturup milyonlarca lirayı harcasanız dahi bu size sadece kısa vadeli faydalar sağlar , uzun vadeli olmak istiyorsanız yukarıda verdiğimiz örnekteki “kaliteli” algısını , çağrışımının mutlaka hak etmelisiniz , ürününüzün kelimeyi hak edecek kalitede olması gerekir.
-İyi bir marka olmak için kendinize bir kelimeyi (veya birkaç kelimelik bir cümle de olabilir) hedef olarak belirleyin ve o kelimenin özelliklerini gerçekten hak etmiş bir ürün meydana getirin. İşte bunu yapabildiğiniz zaman rekabet gücünüz , pazarlama kolaylığınız artacak ve buna paralel olarak çok daha fazla kazanacaksınız.
-Markalaşmada kelime kuralına Türkiye’den güzel bir örnektir “Saka Su” . Saka Su=PH değeri yüksek su. PH değeri yüksek su denince tüketicinin aklına ilk olarak “Saka Su” gelir muhtemelen. Saka Su’dan daha yüksek PH değeri olan su yok mu? Tabi ki var. Ancak Saka Su “PH değeri yüksek su” kelimesini bir kez zihinlere işleyebilmiştir.
Markalaşmanın diğer kurallarında görüşmek üzere…
Belki İlginizi Çekebilir :
Marka Olmak İçin Doğru Renk ve İsim Seçimi
Reklam Nedir-Ne Kadar Önemlidir?
İşletmeler, firmalar, resmi kurum ver kuruluşlar Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com'da