?
- Burdabuluruz.com'da her firmanın bir BB Kimlik numarası vardır aynı TC Kimlik numarası gibi.
- Firmanın profil sayfasında görünen BB Kimlik numarasını biliyorsanız buradan kimlik numarasıyla direk o firmanın profil sayfasına ulaşabilirsiniz.

Kansızlık (Anemi) Sebepler Sonuçlar...

5 Ekim 2014 Pazar
...

Kansızlık (Anemi) Nedir ?

Kansızlık (Anemi) çoğu durumda tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Kansızlık (anemi) kanı oluşturan elementlerden alyuvar olarak da adlandırılan sağlıklı kan hücrelerinin kanda eksik olması anlamına gelir. Vücuttaki kırmızı kan hücreleri kırmızı rengini hemoglobinden alır, demir içeriği zengin protein oksijeni ciğerlerden vücudun diğer bölgelerine taşır. Kansızlık (anemi) kırmızı kan hücrelerinin sayısını azalttığında ya da hücrelerin taşıyabileceği hemoglobin miktarını azalttığında vücudunuzun dokuları oksijenden yoksun kalır. Bunun neticesinde kansızlık (anemi) oluşur. 

 

Kansızlık (Anemi) Neden olur?  Kansızlığın (Aneminin) sebepleri?

Kansızlığın başlıca sebepleri kan kaybı ve alyuvar üretiminin yetersiz olmasıdır.

-Demir Eksikliği: Demir eksikliği kansızlığın en önemli nedenidir. Vücutta yeterince demir yoksa kırmızı kan hücrelerinde (alyuvarlarda) bulunan, kanın oksijen ve karbondioksit taşıma işini yapmasında görevli olan hemoglobinin yeterince üretilemez. Hemoglobinin oksijen ve karbondioksit gazlarını taşıma görevi,organ ve dokuların normal görevlerini yapabilmeleri için hayati öneme sahiptir.
 

-Alyuvar yapımının normalin altında oluşu : Alyuvar yapımının ve kaybının normalden fazla olması en önemli sebepleridir. Ve yine şekli bozuk alyuvar yapımı da kansızlığa (anemiye) sebep olur.

-Regl (Adet ) : Kadınlarda demir eksikliği anemisinin en önemli sebebi regl (adet) kanamalarıdır. Özellikle aşırı adet kanaması problemleri ciddi kansızlık problemlerine sebep olur. Bu bakımdan aşırı adet kanaması probleminin tedavi edilmesi durumunda kansızlık da (anemi) büyük ölçüde tedavi olacaktır.

-Hamilelik : Hamilelik döneminde demir eksikliği ortaya çıkar. Anne karnındaki bebeğin yeterli besinleri ve oksijeni alabilmesi için vücudun normalden daha fazla demire ihtiyacı doğar. Bu bakımdan demir bakımından zengin bir beslenme ve demir takviyesi hamilelikten kaynaklanan kansızlığın (aneminin) tedavisinde önemli bir rol oynar.

-Folik Asit Eksikliği: Kan yapımı ve alyuvar üretimi için folik asit gereklidir. Folik asit eksikliği , genel olarak  folik asit içeren gıdalardan yeterince tüketilmemesi sonucu meydana gelir. Vücudun aldığı folik asit miktarı yeterli değilse kan hücresi üretimi azalır ve anemi oluşur. Özellikle hamilelik döneminde anneler ekstra folik asit almalıdırlar.

-Vitamin eksikliği – B12 vitamini eksikliği:

Kansızlığın bir diğer nedeni ise B12 vitamini eksikliğidir. Alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi için B12 vitaminine ihtiyaç vardır.B12 Vitamininin eksikliğinden kaynaklanan kansızlık gıdalarla alınan vitamin B12'nin yeterince emilememesi sonucu oluşur. Aldığımız gıdalardan B12 vitamini emiliminin olabilmesi için pankreas, ince bağırsak ve mide fonksiyonlarının  normal olması gerekir. Bu organların işlevlerindeki her hangi bir bozukluk B12 vitamini eksikliğine sebebiyet verir. B12 vitamin eksikliğinin belirtileri ; Halsizlik, yorgunluk, bitkinlik , nefes darlığı, çarpıntı , hassas dil ,sararmış cilt gibi bulguların yanında unutkanlık, aşırı sinirlilik, el ve ayaklarda uyuşma, denge kaybı, bazen de şuur bulanıklığı şeklinde ortaya çıkabilir.

-Beslenme : Vejeteryan beslenme, et tüketmeme , dengesiz ve sağlıksız-rejim kilo kaybı , yeme bozuklukları , demir, B12 ve folik asit miktarı içermeyen tarzda beslenme alışkanlıkları , demir emilimini engelleyen veya azaltan yeme içme alışkanlıkları kansızlığa (anemiye) sebebiyet verebilir. Örneğin demir emilimini engellediğinden dolayı yemeklerden hemen son çay tüketilmemelidir yine süt , süt ürünleri demir emilimini engellediği için demir içeren gıdalarla birlikte tüketilmemelidir. 

-Hastalıklar : Bir takım hastalıklar da kansızlığa (anemiye) sebebiyet verebilir. Kronik böbrek hastalığı , hipotroidi , eklem iltihabı gibi kronik hastalıklar , mide ve bağırsak bölgesinde kan kaybına sebebiyet verici mide ve bağırsak hastalıkları da kansızlığa (anemiye) sebebiyet verebilir. Bununla birlikte kırmızı kan hücreleri üretilmemesi sonucunu doğuran kemik iliği hastalıkları ve hücre sorunları da kansızlığa sebebiyet vermektedir.

 

Kansızlık (Anemi) Belirtileri:
Halsizlik, yorgunluk,  baş dönmesi , ağız kenarında çatlaklar, dilde kızarma çatlak , ağrılı yutma, yutkunurken zorlanma ,soluk bir cilt, asabiyet, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği, saç dökülmesi, tırnaklarda incelme, tırnaklarda çatlaklar .Dünya nüfusunun yüzde 30'unda görülen kansızlık ileri derecelerde elde ve ayakta karıncalanma, depresyon, çarpıntı, kulak çınlaması gibi belirtilere neden olur.

Kansızlık (Anemi) nasıl tedavi olur?

Kansızlık (anemi) tedavisindeki amaç kanınızın taşıyabileceği oksijen miktarını artırmaktır. Bu da alyuvarların sayısını , hemoglobin düzeylerini artırarak yapılır.

1-Kansızlık da (Anemide )Beslenmenin düzenlenmesi ve takviye gıdalar: Demir , B12 , folik asit eksikliği. Bu eksiklikler aneminin başlıca sebeplerindendir. Bu nedenle kansızlığa (anemiye) sebep olan eksikliklerin giderimi için demir,B12, folik asit ağırlıklı bir beslenme düzeni hazırlanabilir. Bunun yanı sıra bu eksiklikleri giderici takviye gıdalar da verilebilir. Keza demir , B12 , folik asit eksikliğine sebebiyet verici yeme içme alışkanlıklarının da değiştirilmesi önerilebilir.

Demir : Yukarıda bahsettiğimiz üzere vücudumuzun hemoglobin yapımı için demire gereksinimi vardır. Tedavi için doktorunuz daha fazla kırmızı et , tavuk-hindi eti tüketimi , yumurta , balık tüketmenizi tavsiye edecektir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak açısından günlük 100gr kırmızı et tüketimi büyük ölçüde yeterli olmaktadır. Demir ağırlıklı sebzelerin tüketimi de oldukça önemlidir. Demir açısından zengin belli başlı sebzeler ; ıspanak , mercimek ,fındık, bezelye, nohut, yulaf, barbunya, fasulye, koyu yeşil yapraklı bitkiler (maydanoz vb.) , barbunya, şalgam, bulgur ,meyve kuruları (incir, kayısı,üzüm vb.) , irmik, pekmez. Pekmezin tahinle birlikte tüketilmesi demirin vücutta emilimini kolaylaştırmaktadır.

B12 vitamini:

B12 vitamini eksikliği pernisiyöz anemiye yol açar. Bu anemi B12 vitamin takviyeleri ve B12 vitamin yönlü beslenme ile tedavi edilir. B12 vitamini yönünden zengin belli başlı gıdalar şunlardır :Kuzu ciğeri , kuzu eti , sığır eti, hindi , kahvaltılık gevrekler , yumurta , peynir , ıstakoz , yengeç , balık , süt ve süt ürünleri.

 

Folik Asit:

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Vücudun aldığı folik asit miktarı yeterli değilse kan hücresi üretimi azalır ve anemi oluşur. Folik asit eksikliği çeşitli takviyeler ve folik asit düzeyi yüksek beslenme düzeni ile tamamlanabilir.

 Folik asit düzeyi yüksek belli başlı gıdalar şunlardır.

Mercimek, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli , portakal, mandalina, greyfurt, muz ,ıspanak , kuru baklagiller , sığır ciğeri ,ay çekirdeği, barbunya, yumurta, domates suyu , ekmek, makarna.
 

2- Kansızlık da (Anemide )İlaç Tedavisi:

Vücuttaki alyuvar sayısını artırmak veya anemiye sebebiyet veren rahatsızlığın giderilmesi için ilaç tedavisi yapılır. İlaç tedavisi ortalama olarak 3 ay sürer.

 

3- Kansızlık da (Anemide )Kan Nakli:

Kansızlığın (aneminin)  ileri düzeyde olması durumunda kan nakli, sık uygulanan ve oldukça güvenli bir işlemdir. Bu uygulama toplardamarlarınızdan birinin içine kan verilmek şeklinde yapılır.
4- Kansızlık da (Anemide )Kan ve İlik Kök Hücre Nakli:

Kan ve ilik kök hücre nakilleri hasar gören kök hücrelerinin yerine başka bir kişiden alınan sağlıklı kök hücrelerinin verilmesidir. Kök hücreleri kemik iliğinde bulunur. Bu kök hücreler alyuvar, akyuvar ve plateletlere (trombositlere) dönüşürler. Çoğu ağır veya çok ağır anemili hastalar için, ilik veya kordon kanı nakli  tercih edilen standart tedavidir.

 

Kansızlıktan (anemiden) korunmak için tavsiyeler:

Kansızlıktan (anemiden) korunmak için beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin , demir, B12 , folik asit açısından zengin gıdalar tüketin. demir emilimini engellediğinden dolayı yemeklerden hemen son çay tüketmeyin. Demir oranı yüksek gıdalar tüketin.

 

Belki İlginizi Çekebilir :

Şeker Hastalığı, Sebepleri,Tedavisi

Diş Eti Çekilmesi ve Tedavisi

 

Türkiye'deki Hastanelerin telefon numaraları , iletişim bilgileri Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com 'da .

 

 

 

Kategori :Sağlık
Bu blog 5734 defa okundu.
Yorumlar
  • yesim

    afyon spa, balıkesir spa, bursa spa, Izmir spa, kayseri spa, sıpa, sıpa rehberi, spa, spa nedir, spa oteller, spa rehberi, Türkiye sıpa, Türkiye spa, yalova spa http://turkiyesparehberi.com

  • Fatin Zorlu

    Kansızlıkla ilgili kesin bir tedavi yok mu? Tekrar eden bir problem.

  • Lale Kul

    Kansızlığa iyi gelen yiyecekler neler. Hangi gıdalar kansızlığa iyi gelir hangileri kansızlığa sebep olur ?

  • Necmiye Kazan

    Kansızlık hakkında okuduğum en anlaşılır yazı.

  • Meral İnci

    Yoğun eklem ağrılarından dolayi doktara gittim ve tetkikler sonucunda (ankilozan spondolit)iltihaplı eklem romatizması teşhisi kondu,ve bunun sebebini araştırdım ama hiç bir bilgiye ulaşamadim net bir sonuç yoktu taki sizin kansızlık üzerine blok yazınızı okuyana dek...uzun zamndan beri kansızlık problemim vardı ve görüyorum ki romatizmamın en büyük nedeni kansızlıkmış öğrenmiş oldum,kansızlığı basite almamak gerekiyormuş...

  • Tuncay Atacan

    Ben bir hekim olarak aneminin ciddiye alınması gereken bir problem olduğunu söyleyebilirim. Tedavi için aneminin sebebinin çok iyi tetkik edilmesi şart.

  • Şerife Kılınç

    Kansızlık tehlikeli bir hastalık mı? Kansızlığa en çok hangi bitki veya sebze iyi gelir ? Cevaplarsanız sevinirim .

  • Saniye g

    Regl de kansızlığa sebep oluyor demek . Bunu bilmiyordum.

  • Figen Çiçek

    Kansızlık hakkında çok dolu bir yazı olmuş , anlaşılır ve detaylı .

  • Soner a

    Demir eksikliği anemi kansızlık arasında önemli bir ilişki vardır. Demir ağırlıklı beslenmeye çalışmak lazım. Özellikle çocuklarımız için.

  • Ferhat Sarı

    B12 ye özellikle dikkat edin aneminin başlıca sebeplerinden biri b12 vitamini eksikliği. Benexol tavsiye ederim

  • Betül Çiriş

    Başarılı . Kansızlık hakkında her şey var neredeyse. Güzel olmuş.

  • Hayri UFAK

    Anemi kansızlık kelimesinin tam karşılığı mı? Yoksa kansızlıkla anemi tam anlamıyla aynı hastalıklar değil mi?

  • Derya Telli

    Benim oğlumda da anemi var , aneminin bitkisel kesin bir tedavisi varmı ?

  • Nurettin Mumcu

    Anemide Kan Nakline hangi aşamalarda ihtiyaç duyuluyor , ilaç tedavisi denemeden direk olarak kan nakli yaptırılabilir mi?

  • Hasan KILIÇ

    Kansızlık ırsi olabilir mi? Babadan anneden geçen bir rahatsızlık olabilir mi? Babamda da kansızlık var bende de ne yazık ki. Bu hastalığı çok taktım galiba yıllardır tedavim bitmedi.

  • Sevgi KAYA

    Kansızlıkla ilgili çok kaliteli bir yazı olmuş. Aradığım cevabı bulabildim. Emeği geçenlere teşekkür ederim.

Yorumlarımın takibini e-posta ile haber ver.