Kanada Göçmenlik Bakanlığı tarafından açıklanan “Yıllık Göçmenlik Planı” na göre Kanada 2015 yılında 250-290 bin göçmen almaya hazırlanıyor. Açıklanan bu sayıya göre 2015 yılı Kanada tarihine bu güne kadar alınacak en büyük göçmen sayısı olarak kayıtlara geçecek. Diğer yandan yeni göçmenlik sisteminde göçmenler açısından avantajlı değişiklikler yapılması bekleniyor. En önemli avantajlardan birisi meslek sayısında. Zira 2014 yılında 40 civarında meslekten alım yapılırken 2015 yılı için açıklanacak listede 90 civarında meslekten göçmen alımı yapılması bekleniyor. Hangi ülkeden ne kadar göçmen alınacağına dair bir kısıtlama yok , ülke konusunda bir ayrımcılık da yok. ABD'den sonra dünyada vatandaşlarına en yüksek yaşam standartlarını sunan ülke Kanada'dır. Bunun nedeni de satın alma gücünün oldukça yüksek olmasıdır. Kanada’da en düşük maaş saatlik 10 dolar civarındadır. Ortalama saatlik ücretler 25 dolar civarındadır. Hayatınızın belkide bundan sonraki kısmını geçireceğiniz Kanada göçmenlik ve iş konusunu inceleyelim.
Kanada Göçmenlik Başvuru Şartları :
Kanada’da göçmenlik organizasyonu Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı ve Kanada İnsan Kaynakları Gelişim Bürosu tarafından yürütülüyor. Başvuru için ilk etapta temel şartlara uygunluk gerekiyor. Sabıkanız olmaması gerekiyor , Kanada’da konuşulan dillerden de aranılan düzeyde bilmeniz gerekiyor. Kanada’da göçmen olarak kabul için bir değerlendirme yapılmakta. Bu değerlendirme 100 puan üzerinden ve kabul edilebilmek için 67 puana ulaşmak gerekiyor. Mesela şu anki puanlama sistemine göre lisans mezunu olmanız halinde 22 puan alıyorsunuz , yüksek lisans ya da doktoranız varsa 25 puan , yabancı diliniz (Fransızca ya da İngilizce ) 28 puan getirebiliyor , Kanada’dan iş teklifi almışsanız bu 10 puan , iş tecrübeniz ise 15 puan. Yaşınız da puan konusunda önemli. 18-35 yaş arasındaysanız 12 puan alıyorsunuz. Bular dışında size puan kazandıran başka kriterler de mevcut.Örneğin Kanada’da akrabanız varsa bu 5 puan kazandırıyor. Kanada’ya iş-göçmenlik başvurusu yapacaksanız mutlaka bu konuda, göçmenlik konusunda profesyonel hizmet veren kişilerle-firmalarla çalışın , kendi başınıza yapacağınız başvuruda bir evrak eksiği dahi başvuruyu aylarca uzatabilmektedir.
Kanada göçmenlik başvurusu ile ilgili İngilizce dil sınavı Türkiye’de British Council ve British Side , Fransızca dil sınavı Fransız Kültür Merkezi tarafından yapılıyor.
Göçmenlik Programları :
Eğer Kanada’ya göç etmek istiyorsanız, başvuru yapmanız için birkaç farklı yol mevcuttur. Öncelikle kendiniz ve aileniz için hangi göçmenlik programının en iyisi olacağına karar vermeniz gerekmektedir.
Kreditasyonlarınızın tanınması konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Vatandaşlık ve Göçmenlik Kanada (CIC), kreditasyon ve kalifikasyonlarınızın değerlendirilmesi ve Kanada’da tanınması için takip edilmesi gereken yolu öğrenmek amacıyla Foreign Credentials Referral Office’in internet sitesindeki kaynakları araştırmanızı öneririz. Detayları İngilizce ya da Fransızca olarak okuyabilirsiniz.
Kanada Göçmenlik Programları şöyle ;
-Ticari Göçmenlik : Kanada’da yatırımcılar , iş kurmak isteyen girişimciler ve serbest meslek sahipleri için mevcut olan seçenek. Serbest meslek sahipleri arasında sporcular , avukatlar , sanatçılar, çiftçiler vb sayılıyor.
-Kalifiye işçiler ve profesyoneller : Bu program belli bir eğitim ve iş tecrübesi gereklerini yerine getirmiş ve Kanada’da yerleşip çalışmak isteyen kişiler için bir seçenek.
-Nitelikli Meslekler : Nitelikli bir mesleğe sahip olup Kanada’da oturum izni almak isteyen kişiler için geçerli. Kanada Göçmenlik ve Vatandaşlık Bakanlığı web sitesinde programla ilgili bilgiye erişebilirsiniz (detayları İngilizce ya ad Fransızca olarak okuyabilirsiniz).
-Bölgesel Adaylıklar: Kanada’nın vilayet ya da bölgelerinden biri , orada yerleşip çalışmanız için sizi aday gösterebiliyor. İlk kez göçmenlik başvurusu yapacaklar için pek mümkün olmayan bir seçenek bu.
-Quebec tarafından seçilen kalifiye işçiler ve iş adamları : Quebeck hükümeti , bu bölgede yerleşmeniz ve çalışmanız için sizi seçebilir. Quebec’e iş amaçlı göç etme konusunda Quebec Hükümetine ait web sitesinde detaylı bilgiler mevcut.
-Kanada tecrübe sınıfı :Kanada’da yakın zaman önce çalışma tecrübesi edinmiş ve Kanada’da (Quebec hariç) yerleşip çalışmak isteyen kişiler için mevcut olan seçenektir. Bu link sizi program bilgisi için Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik web sitesine götürecektir (detayları İngilizce ya da Fransızca olarak okuyabilirsiniz).
-Ailenize sponsor olmak : Eğer Kanada’da daimi oturma izniniz var ise ya da Kanada vatandaşı iseniz, yakın bir akrabanızın Kanada’ya gelmesi için sponsor olabilmeniz için geçerli seçenektir. (detayları İngilizce ya da Fransızca olarak okuyabilirsiniz).
-Uluslararası evlat edinme :Bu program aracılığıyla evlat edindiğiniz çocuğunuzu Kanada’ya getirip, onun için nasıl Kanada oturma izni ya da vatandaşlığına başvuracağınızı belirten seçenektir.
-Mültecilik :Mülteciler, Kanada içinde ya da dışında olan ve kendi vatanlarına dönmeye korkan kişilerdir. Mülteciler ve korunmaya ihtiyacı olan insanlar , “Kanada’da veya Kanada dışında yaşayan ve kendi vatanlarına çeşitli sebeplerden dolayı korkan kişiler” şeklinde tarif ediliyor. Kanada her yıl binlerce insana koruma sağlıyor. Gruplar ve bireyler, Kanada’ya gelmek için uygun olan mültecilere sponsor olabiliyorlar.
Kanada’da Aranan Meslekler :
2014 yılında Kanada tarafından açıklanan nitelikli kalifiye eleman göçmenlik listesi şöyle . Unutmayın 2015 yılında bu listeye yaklaşık 50 meslek daha eklenecek:
-Üst düzey ya da kıdemli yönetici. (Finans, telekomünikasyon, diğer)
-Üst düzey ya da kıdemli yönetici. (Ticaret , yayın ve diğer hizmetler)
-Finansal yönetici , bankacı.
-İnsan kaynakları yöneticileri.
-Satın alma yöneticileri.
-Sigorta,emlak,borsa yöneticileri.
-Sağlık hizmetleri yöneticileri.
-İnşaat yöneticileri.
-Ev inşaatı ve renovasyon yöneticileri.
-Doğal kaynaklar üretimi ve balıkçılık uzmanı.
-İmalat endüstrisi yöneticileri.
-Mali denetleyiciler ve muhasipler.
-Maliye ve yatırım analizcileri.
-Senet komisyonculuğu , yatırım uzmanı ve borsacı.
-Reklam , pazarlama ve halkla ilişkiler profesyonelleri.
-Finans , sigorta uzman ve yöneticileri , mali mülk idarecileri.
-Jeolog, denizbilimci.
-İnşaat mühendisi , makine mühendisi.
-Elektrik elektronik mühendisi, Petrol Mühendisi.
-Bilgi sistem analist ve danışmanı.
-Bilgi tabanı analizcileri ve idarecileri.
-Yazılım mühendisi , tasarımcı.
-Makine mühendisliği teknisyeni.
-İnşaat maliyet tahmin uzmanı.
-Elektrik-elektronik mühendisliği teknisyeni.
-Sanayi teknisyen ve mekanikeri.
-Halk , çevre ve meslek sağlığı denetleyicileri.
-Bilgisayar ağı teknisyenleri.
-Hemşirelik koordinatör ve idarecileri.
-Hemşire , uzman hemşire.
-Psikiyatrik hemşire.
-Uzman doktor , pratisyen doktor.
-Diyetisyen ve beslenme uzmanı.
-Fizyoterapist.
-Meslek terapistleri.
-Tıbbi radyoloji teknikerleri.
-Tıbbi sonograflar.
-Yardımcı sağlık hizmetleri personeli.
-Üniversiteler için eğitim görevlileri.
-Çocuk eğitimci ve asistanları.
-Tercüman ve dil uzmanları.
GÖÇMENLİK BAŞVURULARI :
Göçmenlik başvuruları Kanada Merkezi Alım Ofisi’ne (CIO) yapılıyor. Merkezi alım ofisi adayın başvurusunu onayladığı takdirde adayın Ankara’daki Kanada Büyükelçiliğine müracaat etmesi gerekiyor. Bu aşamadan sonrası ise artık sizden istenen belgeleri tamamlanması aşaması. Bundan sonra vize ve harçlar ile ilgili ödemeleri yapıyorsunuz. Bu son aşama. Artık Kanada göçmenisiniz.
Daha Detaylı bilgi için :
http://www.canadainternational.gc.ca/turkey-turquie
Belki ilginizi çekebilir
İsim ve Yüz Hafızası Nasıl Geliştirilir?
Firmalar , Devlet Kurumları Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com