Ev haczi kalktı mı ? Evlere haciz devam ediyor mu? Ev eşyaları haczedilebilir mi? Bu konu henüz tam olarak anlaşılamadığından konuyu aydınlatmaya çalışacağız. Öncelikle ev eşyalarının haczi kalktı mı? Sorusuna cevap verelim. Hayır ev eşyalarının haczi kalkmadı. Peki ne oldu , ne değişti?
-Haciz ve icra konusuyla ilgili kanun olan İcra İflas Kanunu’nun 82.Maddesinde , Haczi caiz olmayan yani haczine izin verilmeyen malların ne olduğu düzenlenmiştir. İcra Kanunu’nun 82 Maddesinde ev haczi ile ilgili olan 3.fıkra “Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri” haczedilebilir denmiştir. Yani :
1-Evdeki para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli eşyalar haczedilebilir ,
2-Borçlu ve ailesi için lüzumlu olmayan eşyalar haczedilebilir
3-Lüzumlu olsa bile aynı eşyadan birden fazla varsa bir tanesi dışındakiler haczedilebilir.
Para ,Altın , Gümüş Antika Eşya vb. Haczedilebilir :
Haciz işlemi için gidilen evde bulunacak para , altın , kıymetli madenler , antika eşya , süs eşyası gibi kıymeti malların haczedilmesinde bir engel yoktur. Bunlar haczedilebilmektedir.
Borçlu ve Ailesi İçin Lüzumlu Eşya Haczedilemez:
Peki 2012 yılında yasada ne değişti? 82.maddenin 3.fıkrası önceden “Vazgeçilmesi kabil olmayan mutfak takımı ve pek lüzumlu ev eşyası” haczedilemez şeklindeydi. Yani çok zaruri , yaşamsal eşyalar haczedilemiyordu. Yemek pişirilecek ocak, fırın , tüp , yatılacak yatak gibi. 2012 yılında ise maddedeki pek zaruri ifadesi lüzumlu eşya olarak değiştirilmiştir. Ve ayrıca önceden sadece borçlu için pek zaruri olan eşya haczedilemezken şimdi borçlu ve ailesi için lüzumlu olan eşyalar haczedilemez kapsamına alınmıştır. Böylelikle hem yaşamsal derecede zaruri olmayan , hem borçlu hem de aile üyeleri için gerekli olan eşyalar haciz edilemez hale gelmiştir. Örneğin çamaşır makinesi , buzdolabı , televizyon , koltuk takımı vb. lüzumlu eşya olarak kabul edilmekte ve artık haczedilememektedir. Diğer bir örnek evde öğrenci varsa bilgisayar öğrenci için lüzumlu eşya olarak kabul edilip haciz edilmemektedir. Bunun dışındaki yani lüzumlu kabul edilmeyen eşyalar haczedilebilir. Örneğin mikro dalga fırın, müzik sistemi , çamaşır kurutma makinesi gibi.
Lüzumlu Eşyalardan Fazlaları Haczedilebilir :
Televizyon , koltuk takımı , buzdolabı , çamaşır makinesi vb. lüzumlu kabul edildiğini ve haciz edilemediğini söyledik. Bunlardan evde birer tane varsa haczedilmemektedir. Ancak birden fazla varsa fazla olanlar haczedilebilir. Örneğin evde bir salon takımı bir koltuk takımı varsa bunlardan biri haczedilebilir , aynı şekilde iki televizyon varsa bir tanesi haczedilebilir vb. Yani bir tane dışındakiler haciz edilebilmektedir. 3 tane buzdolabı olduğunu farz edersek 1 tanesi evde bırakılıp diğer 2 tanesi haczedilebilir.
Birde Fazla Olan Eşyadan Daha Kıymetli Olan Haczedilir :
Örnek : Evde iki tane televizyon varsa bir tanesi 102 ekran LCD diğeri 51 ekran tüplü tv hangisi haczedilir? Burada seçim hakkı borçluya ait değildir. Eşyalardan hangisi kıymetli, paraya çevrilmesi kolaysa o haczedilir.
Lüzumlu Eşyamız Haciz Edildiyse Ne Yapabiliriz ?
Yasada lüzumlu eşyaların haciz edilemeyeceği belirtilmesine rağmen hangi eşyaların lüzumlu hangi eşyaların lüzumsuz olduğu sayılmamıştır. Bu nedenle bazen haciz sırasında eşyaların lüzumlu olup olmadığı değerlendirmesi yapılırken hatalar söz konusu olabilmektedir. Sizce lüzumlu olduğu halde bir ev eşyanız haczedildiyse yapmanız gereken hemen İcra Mahkemesi’ne başvurup “haczedilemezlik şikayeti” davası açmanız.
Son olarak şunu söylemememiz gerekir ki ; haciz sırasında icra memuruna karşı direnmeniz “Görevi yaptırmamak için direnme” suçunu oluşturur 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası vardır. Bu nedenle hakkınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız icra memuruna direnmeyin İcra Mahkemesi’ne dava açın.
Belki İlginizi Çekebilir : Avukatlık Nedir , En İyi Avukat Kimdir ?
Firmalar , Devlet Kurumları Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com'da