1-Deponuz Daima Dolu Olsun
Deponuzda ne kadar boş alan varsa yakıtın buharlaşması o denli fazla olur. Yakıtın buharlaşmasının az olması açısından deponuzu mümkün olduğu kadar dolu tutun.
2-Az az yakıt almaktan kaçının :
Yakıt koymak için depo kapağının her açılmasında bir miktar yakıt buharlaşır. Bu nedenle sık aralıklarla az az yakıt almaktan kaçının. Bunun yerine az aralıklarla tam depo yakıt alın.
3-Yakıt Deposunu Ağzına Kadar Doldurmayın
Yakıt deposunun ağzına kadar doldurulması, pompalama sırasında yakıtın geri tepmesine neden olabilir. Ayrıca yakıt deposunun kapağı sıkıca kapanmıyorsa, bir miktar benzin buharlaşma yoluyla kaybolabilir.
4-Yakıtınızı serin vakitlerde alın
Yakıtın, sabahın erken saatlerinde olduğu gibi serin havalarda alınması, buharlaşma kayıplarını en aza indirir. Bunun yanı sıra sıcak havalarda maddenin yoğunluğu az olmaktadır. Bu sebeple sıcak vakitlerde aldığınız yakıt ile soğuk vakitlerde aldığınız yakıt aynı olmaz. Soğuk vakitlerde aldığınız yakıt daha yoğun olur daha fazla yol kat etmenizi sağlar.
5-Oktan sayısı yüksek yakıt kullanmayın
Oktan sayısı yüksek çeşitli güzel isimler verilen pahalı yakıtlara karşı ilgimiz artmıştır. Oysa ki günümüzde kullanımda olan araçların büyük bir kısmı kurşunsuz benzin kullanacak şekilde tasarlanmıştır. Eğer otomobilinizin üretim kataloğunda yüksek oktanlı yakıt kullanılması özellikle önerilmiyorsa, yüksek oktanlı yakıt kullanmaktan kaçının. Oktan sayısı yakıtın gücü veya kalitesinin bir ölçütü olmayıp, kendiliğinden tutuşmanın sebep olabileceği motor vuruntusuna karşı yakıtın dayanımının bir ölçüsüdür. Yüksek oktanlı performans yakıtları hem daha pahalıdır hem de sarfiyatı oktanı düşük yakıta göre fazla olur.
6-Aracınızı Yüksek Viteste Kullanın
Yüksek viteste gitmek daha az yakıt tüketimine sebep olur. Bu nedenle vites artırmaya düşük devirli kullanmaya özen gösterin.
7- Aracınızı uygun şekilde çalıştırın
Günümüzde kullandığımız yeni model araçlarımız motorun çalıştırılması sırasında veya öncesinde gaz pedalına basılarak pompalama yapılmasına ihtiyaç duymaz. Bu şekilde boş yere yakıt harcanması engellenmiştir. Bu nedenle çalıştırma esnasında gaz pedalına basma-pompalama yapmaktan kaçının. Ayrıca aracınızın motoru çalışır çalışmaz araç hareket ettirilmemelidir.
8-Garajda Park Edin
Garajda park edilen aracın motoru hava soğuksa soğuktan etkilenmeyeceği hava sıcaksa da sıcaktan etkilenmeyeceği için ılık olur. Bu durum soğukta kalmış bir aracın motorunun ısınması için boş yere harcanacak yakıt tüketiminin engellenmesini sağlar ve yine sıcakta kalmış bir aracın soğutulması için boş yere klimanın çalıştırılması nedeniyle harcanacak yakıt tüketiminin de engellenmesini sağlar.
9-Gereksiz yere rölantide çalıştırmayın
Hareketsiz ancak çalışır vaziyetteki aracınız yakıt tüketmeye devam eder. Trafik de uzun süreli beklemelerde veya birini beklediğiniz durumlarda kontağı kapatın. Yapılan ölçüm ve araştırmalara göre 10 saniyeden daha uzun bekleme yapacaksanız kontağı kapatın.
10-Kışın motorun çok soğumaması için önlem alın
Isınma süresince soğuk motorların yakıt tüketimi ve egsoz emilsyon oranları oldukça fazladır. Bu yüzden kışın aracımızı kapalı garajlarda tutmak yakıt tasarrufu için oldukça iyidir, bu mümkün değilse motorun çok soğumaması için araç örtüsü kullanılabilir.
11-Taşıtın İçinde veya Üzerinde Gereksiz Yük Taşımayın
Bir binek araçta fazladan taşınan her 50 kg yük yakıt tüketiminin %2 artmasına sebep olur. Bu nedenle aracınızda fazla-gereksiz yük taşımamaya özen gösterin. Özellikle kışın kullandığınız zincir, takoz vs şeyleri yazın boş yere bagajınızda bekletmeyin.
12-Lastik Basıncını Önerilen En Yüksek Değerde Tutun
Lastik basıncınız sadece 1 ps bile az olsa yakıt verimliliğiniz %3’e kadar azalabilir. Lastik havalarının uygun basınçta tutulması, yakıt ekonomisi açısından oldukça önemlidir. Lastik üreticileri tarafından lastik için uygun basınç aralıkları verilmektedir. Yakıt ekonomisi açısından lastiğinizi bu değerlerin en üstünde tutun. Örneğin : 30-32 aralığı değer olarak verilmişse lastiğinizi 32 de tutun. uyun. Mümkünse haftada 1 kez lastik basınçlarınızı kontrol edin. Lastik basıncının kontrolü, lastik soğukken yapılmalıdır. Çünkü lastik sıcaklığındaki artışla beraber basınçta artmaktadır Düşük lastik basıncı, lastiğin önceden ısınmasına ve sürüş güvenliğini tehlikeye sokmakla, lastiklerin zamanından önce aşınmasına neden olmaktadır. Basıncı düşük lastikler yol sürtünmesini direnci artırarak yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
13-Hızlı Kalkış ve Ani Duruştan Kaçının
Ani, sert kalkışlar yakıt tüketimini arttırır, lastiklerin aşınmasına ve sürüş güvenliğinin kaybolmasına neden olur. Ayrıca taşıtın çeşitli kısımlarının ve bağlantılarının zorlanmasına neden olur. Ani fren yapılması, fren balatalarının zamanından önce aşınmasına neden olur ve sürücünün taşıt hakimiyetinin kaybolmasına neden olabilir.
14-Taşıtı Orta Hızda Kullanın
Açık yollarda taşıtı yüksek hızlarda kullanmak, sürüş güvenliğini ve yakıt ekonomisini olumsuz etkiler. Yüksek hızlarda sürüş durumunda, motorun ürettiği gücün %50’den fazlası aerodinamik direnci yenmeye harcanır. 90 km/saatden yüksek hızlarda aerodinamik direnç dolayısıyla yakıt tüketimi hızlı bir şekilde artar.
15-Sabit Hızı Koruyun
Orta hızlarda ve sabit hızlarda sürüş koşullarında yakıt tüketimi en düşük düzeylerde olmaktadır. Gaz pedalına her ani basışta, motora fazla yakıt pompalandığı unutulmamalıdır. Ani hızlanma sırasında motora fazladan yakıt püskürtüldüğünden, taşıtın yavaş bir şekilde hızlanmasını sağlayacak şekilde gaza yumuşak basılmalıdır. Otoyollardaki sürüş sırasında hız sabitleyicinin kullanılması, hızın sabit kalmasını ve yakıt tüketiminin azalmasına yardımcı olur. Taşıtın sabit hızla kullanılması güvenlik açısından da faydalıdır.
16-Sürüş Sırasında Ayağınızı Debriya/ Fren Pedalı Üzerinde Bulundurmayın
Seyir sırasında sol ayağın sürekli olarak debriyaj pedalının üzerinde tutulması, debriyaj balataları arasındaki basıncı azaltacağından, kavramanın zayıflamasını ve debriyaj balatalarının zamanından önce aşınmasına neden olur ve yakıt tüketimini arttırır. Benzer şekilde ayağın fren pedalı üzerinde tutulması da fren balatalarının aşınmasına ve diğer fren elemanlarının ısınmasına neden olur. Uzun süreçte frenleme etkisini zayıflatıcı ve servis süresini azaltıcı, yakıt tüketimini arttırıcı etki yapar.
17-Klimayı Mümkün Olduğunca Az Kullanın
Klima önemli düzeyde güç tüketir ve yüksek hızlarda kullanılması durumunda %3-4, şehir içi kullanımda ise %10 yakıt tüketilmesine neden olur. Bu nedenle özellikle şehir içi kullanımlarınızda klima yerine camları açmayı tercih edin. Buna karşın uzun yolda yüksek hızda camları açmak hava direncine sebebiyet olacağından daha fazla yakıt sarfiyatına neden olur bu nedenle yüksek hızlarda cam açmak yerine klima kullanmak daha ekonomiktir.
18-Uzun Yolda Cam açık araba kullanmayın
Aracınızın camı açık halde kullanılması durumunda bu araç hızına etki edecek ve sizi yavaşlatacaktır. Özellikle uzun yolda-yüksek hızda hava direnci artacak ve ciddi yakıt sarfiyatına sebep olacaktır. Bu nedenle camları açmak yerine aracınızın fanını kullanın.
19-Portbagaj Kullanmamaya Çalışın
Aracınızda portbagaj kullanıyorsanız bu durum aracın aerodinamiğini etkiler , sürtünmenin artarak yakıt tüketiminin de artmasına sebep olur. Aerodinamik açısından çok iyi tasarlanmış boş bir üst bagaj bile hava direnci ve yakıt tüketimini arttırır.Bu nedenle porbagaj tercih etmemeye çalışın , mecbur kullanmak durumundaysanız kullanmadığınız zamanlarda mutlaka sökün.
20-Bakımları Düzenli Yaptırın
Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırın. Bakımlar taşıtın performansını arttırır, yakıt tüketimi ve egzoz emilsyonunu azaltır, tamir masraflarını düşürür ve motor ömrünü uzatır. Para ve zamandan yapılacak küçük bir tasarruf için bakımın aksatılması, daha sonra artacak yakıt tüketiminin yanı sıra tamir ve parça masraflarından kaynaklanabilecek çok büyük maliyetlere de neden olabilir.
Belki İlginizi Çekebilir : Kar Lastiği Seçimi-Kullanımı Bilinmesi Gerekenler
Otomobil Bayileri , Petrol İstasyonları , Firmalar , Devlet Kurumları Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com'da