?
- Burdabuluruz.com'da her firmanın bir BB Kimlik numarası vardır aynı TC Kimlik numarası gibi.
- Firmanın profil sayfasında görünen BB Kimlik numarasını biliyorsanız buradan kimlik numarasıyla direk o firmanın profil sayfasına ulaşabilirsiniz.

2.El Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

5 Kasım 2014 Çarşamba
...

               Herkes kendine ait bir evi olmasını ister. Ev almak hayatta önemli bir yere sahiptir. Çoğu zaman ev sahibi olabilmek için yıllarca çalışılmakta ve birikim yapılmaktadır. Bunca emek ve zaman sonucunda  kötü-istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için ikinci ev-kullanılmış ev alırken bunlara dikkat edin.

Muhiti Belirleyin:

-Her şeyden önce ev almak istediğiniz muhiti belirleyin. Muhit hakkında güvenlik araştırması yapın. Hırsızlık vakıaları , adli vakıalar açısından muhitin durumu nedir?

Komşuları Araştırın:

- Komşularınızı apartman yöneticisinden , mahalle esnafından vb. araştırmaya çalışın. Zira kötü-problemli komşu evi satmanıza bile sebep olabilir.

Evin Konumuna Önem Verin:

-Alacağınız evin konumuna önem verin. Okula uzaklığı , toplu taşıma araçlarına uzaklığı , çarşılara uzaklığı , ticaret merkezlerine uzaklığı vb. Bu husus evinizin değeri açısından önemli bir belirleyici olacaktır.

Fiyat Araştırması Yapın:

-Evi alırken veya sözleşmesini yaparken acele etmeyin, iyi bir fiyat araştırması yapın.

Çok Yaşlı Ev Almayın :
-Bir yapının ekonomik ömrü 55-60 yıldır bunu unutmayın. Alacağınız evin yaşlı olması tekrar satmak istediğiniz zaman zor satılmasına ve/veya zarar etmenize sebep olabilir.

Evin Cephesine Dikkat Edin:

-Evinizin cephesi önemlidir. Güney cepheli olmasına , güneş görmesine dikkat edin. Bu hem sağlığınız açısından olumludur hem de daha sıcak olacağından yakıt tasarrufu sağlar.

Yalıtım Tercih Edin :

-Binanın ısı (mantolama) ve su yalıtımının olup olmadığını araştırın. Mantolaması yapılmış yalıtımlı binalar ısınma giderlerini %50’ye kadar azaltır. Su yalıtımı ise binanın konforlu , daha sağlam ve uzun ömürlü  olmasını sağlar.

Deprem Mevzuatına Uygun mu?

-Ülkemizin deprem kuşağında olduğunu unutmadan binanın deprem yönetmeliklerine uygun olup olmadığını araştırın. Sağlam olmayan, yönetmeliklere uygun olmayan bir ev aldığınız takdirde depreme maruz kalmasınız bile yapılan denetimlerde güçlendirilmesine karar verilmesi durumunda bunun size bir maliyet getireceğini unutmayın.

Tadilatları İyi Hesaplayın :

-Evde yapılacak tadilatların neler olduğunu ve ne kadara mal olacağını araştırın. Hatta mümkünse bu konuda yanınızda bu işten anlayan bir usta götürün.

Tesisatları Kontrol Edin:
-Mutfak ,banyo tesisatlarının  , su ve elektrik tesisatının eski olup olmadığı , sağlam olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Bu genellikle gözden kaçırılan ancak ciddi maliyetler çıkartabilen bir husustur.

Evin Sahibi mi Araştırın:

-Evi almadan önce satıcı görünen kişinin satılacak yerin sahibi olup olmadığı muhakkak araştırılmalıdır. Mümkünse tapu senedi istenilmeli , tapu dairesinden bu yerin o kimse adına kayıtlı olup olmadığı mutlaka teyit edilmelidir. Tapu , size gösterilen eve mi ait ? Kötü niyetli kişiler size pahalı-güzel bir evi gösterip parasını ona göre alıp daha ucuz/kıymetsiz bir evi devredebilirler.

Kısıtlaması Var mı Kontrol Ettirin :

-Evin üzerinde evin kıymetini azaltacak kısıtlamalar var mı tapu müdürlüğünden araştırılmalıdır. Haciz , ipotek , irtifak, satış vaadi , şerh vb. Bununla birlikte tapunun hisseli , kat irtifaklı değil ,  müstakil , kat mülkiyeti kurulmuş olmasına dikkat edin.

Kat Mülkiyetine Uygun mu?

-Kat mülkiyeti kurulmamış bir ev alacaksanız kat mülkiyeti kurulması konusunda engelinin olup olmadığını ve kat mülkiyeti kurulması için yapılacak masrafları gözden kaçırmayın.

Yönetim Planını İnceleyin:

- Yönetim planı mutlaka incelenmelidir. Tapuyu devraldıktan sonra yönetim planındaki hükümler sizi bağlayacağından bu hususu tapu müdürlüğünden araştırın.

Kira Sözleşmesini İnceleyin:

-Evin içerisinde kiracı varsa kira sözleşmesini inceleyin , kiracılık konusunda çıkacak bir problemin masraf ve zaman kaybına neden olacağını unutmayın.

Geçmiş Dönem Borçlarını Kontol Edin:

-Evin geçmiş döneme ait elektrik , su , doğalgaz , çevre temizlik vergisi , emlak vergisi , apartman aidatı vb. borçları var mı kontrol edilmelidir. Ve ayrıca satın aldığınız dönemden önceki döneme ait ileride bir borç çıkması halinde sorumluluğun evi alacağınız kişiye ait olacağına dair sözleşmeye hüküm koyun.

Sözleşme Yapın:

-Satış sözleşmesi mutlaka yapın. Her ne kadar tapuda resmi olarak alış satış işlemi yapılacak olsa da bundan önce kendi aranızda mutlaka bir satış sözleşmesi yapın. İleride birbirinize karşı veya üçüncü şahısların açması muhtemel davalar açısından yazılı sözleşmenizin bulunması size fayda sağlayacaktır.

Tapu Harcını Kararlaştırın:

-Tapu alım satım harçlarının kim tarafından ödeneceğini önceden konuşun , bu hususu tapu devir aşamasına bırakmayın.

 

Belki ilginizi çekebilir :

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Hakkında 20 Altın Tavsiye

Emlakçılar, İnşaat Firmaları ve daha bir çok firma Türkiye'nin Kurumsal Telefon Rehberi Burdabuluruz.Com'da

 

 

Kategori :Emlak
Bu blog 2932 defa okundu.
Yorumlar
  • caner

    Ev alırken dikkat etmek gerekir gerçekten. Ben müteahhidlerle sıkıntılarım oldu.

  • Hami Kılınç

    Ev alırken en önce müteahhidine dikkat edin. Müteahhid sağlam mı değil mi araştırın.

  • Gülseren Aydın

    Bu sıralarda bütçemize uygun bir ev almayı düşünüyorduk eşimle,ev olsun da nasıl olursa olsun ama bizim olsun diyorduk...hiç bu kadar ince ayrıntıları düşünmemişiz son derece önemli olan yazınızı okuyana dek... anlıyorum ki detaylara önem vermek gerekiyormuş uzun vâde de yaşayabileceğimiz kaliteli ev sahibi olabilmek için...Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için...

Yorumlarımın takibini e-posta ile haber ver.